לא אוהב את אובמה, אבל קשה לי באמת לומר שהוא כושל. לפחות לא לגמרי.
במצב הפנים אמריקאי - הוא עשה צעדים לא רעים בכלכלה. בסופו של דבר, המצב היום באמריקה טוב יותר בלא מעט מאשר ב 2008. אז נכון, שאפשר להאשים אז את הדמוקרטים עד מחר. אבל זה לא משנה. האבטלה כרגע נמוכה יחסית, אבל ההתקדמות של התעסוקה תכל'ס די איטית (יותר מהצפוי), יש INNOVATION באמריקה יותר מאשר בכל מדינה אחרת, שזה דבר חשוב מאד. עד כמה מזה זה אובמה ועד כמה זה גורמים חיצוניים? לא ברור, אבל קשה קצת לבוא אליו בטענות.
אנשים ציפו מאובמה להפוך דברים אבל קשה לעשות את זה כשאתה נשיא - ה OBAMACARE אמנם שנוי במחלוקת, ובאופן וודאי לגמרי לא יצר מהפכה של ממש באמריקה - אבל הוא כן שיפר את המצב, ובסופו של דבר יש יותר נהנים מביטוח רפואי משהיו פעם. ליגליזציה ליברלית של סמים ושל נישואי גאים - לא יודע עד כמה אובמה הוא הסיבה המרכזית, אבל העובדה היא שדווקא בזמן כהונתו שני הדברים האלה קיבלו תוקף בלא מעט מדינות. לא בדקתי לעומק עד כמה ההשפעה של הבית הלבן על המדינות קיימת, ויכול להיות שבכלל לא. ועדיין.
מה הוא לא שינה? בעיניי, את שתי הבעיות המרכזיות של אמריקה כרגע - הנשק (עם חוקה או בלי, זה פשוט לא הגיוני וחייבים לשנות את זה מתישהו) והכלא. שני הדברים האלה הם הסיבה שאמריקה, מדינה מדהימה ככל שתהיה, יכולה להיות יותר טובה. יותר מדי נשקים, יותר מדי אנשים בכלא. (ויותר מדי גזענות על ידי שומרי חוק) . אלו שני דברים שצריך מאד לטפל בהם. אז נכון, גם נשיאים קודמים לא טיפלו בהם, אבל המספרים מראים שהמצב נעשה קשה יותר דווקא עם אובמה, בטח ובטח בתחום הנשק (דווקא בתחום הבעייתי השני, הכלא, יש שיפור, אם כי קל מאד)
הבעיות האמיתיות הן במדיניות החוץ שלו - אני מאלו שמאמינים שאמריקה היתה צריכה להיכנס בסדאם חזק, עם או בלי קשר ל 9.11. סדאם אחראי לבד על מוות של מיליוני אנשים בהרבה יותר מתקרית אחת' וכולל כמה ג'נוסיידים קטנים מול הכורדים ומול השיעים בדרום. סדאם היה צריך ללכת כמו חלק גדול מהקולגות שלו, אבל אפילו יותר מהם. האיש הוא אחד הרוצחים הגדולים בהיסטוריה. אבל גם אם נניח שלא - לצאת מעיראק ולהשאיר כאוס לא נורמלי, זה בדיוק מה שגרם ל ISIS לעלות. לאובמה יש חלק לא מבוטל בזה. לא חושב שיש איזשהו ספק שכוח ההתרעה של אמריקה קטן משהיה לפני. ולאובמה עם ההתרפסות מול איראן והיציאה מעיראק בהחלט יש חלק בזה. הצבעתי פעמיים נגד אובמה כי אני חושב שהאינטרס של ישראל הוא נגד אובמה, וככה זה. אגב ההתרפסות מול איראן, אני לא מומחה, וקראתי צדדים לכאן ולכאן בהסכם הזה. אבל דבר אחד אני יודע - אם יש לך שותפה היסטורית כמו ישראל שאומרת לך חד וחלק שהיא ממש ממש ממש מתנגדת, לא יזיק אם יתייחסו אליה.
אז מה היה לנו. כלכלה - המצב טוב יותר. האם זה בגלל אובמה? לא יודע. כנראה שלפחות חלקית אבל בטוח שלא לגמרי. הוא לא רייגן. זכויות ליברליות - המצב טוב יותר. האם זה בגלל אובמה? לא יודע, אבל כנראה שלא ממש. מדיניות חוץ - אחד מהדברים האלה שתמיד שנויים במחלוקת. לדעתי הוא אדיוט, שמאלנים יגידו שהוא חכם. הבעיות המרכזיות של אמריקה מחוץ לכלכלה - (1) ביטוח בריאות: ניסה לטפל, הצליח חלקית. (2) כלא וגזענות - כלום ושום דבר (3) נשק - שום דבר וכלום, בעצם גרוע יותר. בעיניי גם אפשר להכניס (4) בועות כלכליות (ובמקרה הנוגע אליי אישית - הלוואת לימודים, למרות שגם משכנתאות וסאב פריים נכנסים לפה וגם החוב האמריקאי הצומח תמידית) - הבועות עדיין קיימות שזה מדהים לאור משבר 2008, כי היית חושב שלא.
גזר דין: אנעארף, עוד נשיא. לא מתקרב ליכולות של רייגן או קלינטון (מאלו שחיו בזמננו) בשום תחום שהוא. מה שכן בטוח הוא שהוא גרוע לישראל בעיקר משום שהוא תומך בה פחות מקודמיו, ומבחינתי זה מכריע את הכף בקלות.
_________________ תודה לאלוהי הבירה
|