נורטון כתב:
Hacohen כתב:
נורטון כתב:
Hacohen כתב:
אם אתה רוצה, תראה את הנאום של נשיא גרמניה שטיינמאייר מלפני חצי שנה ביד ושם, ותלמד משהו על לקיחת אחריות, הכרה במעשים, נכונות לשנות, ביקורת פנימית ודיבור על המציאות כפי שהיא. הוא מדבר גם על שנאת הזרים והאנטישמיות שמתקיימות בגרמניה של היום, אבל מתייחס אליהן כפשע חברתי וכאי-למידת לקחים שאסור שתהיה. הוא מסיק מסקנות מלאומנות. הוא מדבר על המחויבות של גרמניה כלפי היהודים וישראל ועל ה"זכרון שאין לו סוף".
https://www.youtube.com/watch?v=hXajgRorqVEאבל עשית קניות
כן, עשיתי קניות. הרבה יותר ממה שאתה עשית. עבדתי עם גרמנים, סחרתי איתם, דיברתי איתם, שתיתי איתם, הצגתי להם מצגות, טיילתי איתם, ניהלתי איתם שיחות נפש אל תוך הלילה לפעמים. ועשיתי זאת בתכיפות לא מועטה במשך השנים שגרתי בשוויץ
מה אתה עשית??
אבל זה אכן מעולה. נאום של נשיא גרמני ביד ושם זה ההוכחה שלך לטענה. מה רצית שהוא יגיד שם? הייל היטלר?
עזוב, עשית קניות. אבל הנאום הזה מבטא גישה, לכל הפחות גישה רשימת של מדינה, ועל זה היה הטיעון. לא טענתי "אין אנטישמים בגרמניה" או "רק 27% מהגרמנים הם אנטישמים" או כל טענה פרטנית כלפי גרמנים כגרמנים. כתבתי שזו הגישה הרשמית של המדינה ומה שהיא מנסה להטמיע. כשאראה מנהיג ישראלי מגיע לרמאללה ונושא נאום על פשעי הכיבוש, או לכל הפחות את ביבי מגיע למזרח ירושלים לשאת נאום על איאד אלחאלק, נדבר על "מה רצית שהוא יגיד".
מסכים אגב, ביבי או גורם רשמי אחר צריך לדבר על איאד אלחאלק. חד וחלק. ולאיש ולמשפחתו מגיע פיצוי כזה או אחר והכרה כזאת או אחרת. אין ספק.
אבל להשוות את פשעי הכיבוש לשואה... תראה, אני לא הולך להתווכח איתך על שמאל או ימין, בעיקר כי אין לי כוח (וגם בגלל שכשאני כן מתווכח איתך, זה כי ברור לי שקשקשת לחלוטין כבר בתחילת הדיון, ושזה יהיה קל יחסית. ימין שמאל זה לא קל יחסית ובדרך כלל אין לי כוח).
אבל במינימום, גם אתה יכול להודות שבניגוד לשואה, היחס לכיבוש, הוא לכל הפחות שנוי במחלוקת. כלומר, אולי הצד שלך צודק במחלוקת, אבל המחלוקת קיימת והיא רחבה (כי כן, גם לשואה יש מחלוקת מכל מיני מכחישים וכאלה, אבל המחלוקת היא לא רחבה כלל בסופו של דבר).
תראה, אתה חלש בלוגיקה, חלש בידע, וחלש בכל מה שצריך לדיון איכותי. יש דבר אחד שאתה טוב בו, ואני אומר את זה אחרי שנים של דיונים עקרים איתך: לכתוב דברים עם השורש "קשקש". שזה הגיוני, כי כל אחד כותב מאיפה שכואב לו.
אני לא יכול לחשוב על דיון אחד באינספור הדיונים שלנו לאורך השנים שבו הבאת יותר אסמכתות או נימוקים יותר חזקים ממה שאני הבאתי, בכל נושא. להיפך, זה בדרך כלל מסתכם ב"גרתי בX, למדתי בY, עבדתי בZ ולכן...". אבל סבבה, נעבור לעניין.
הכיבוש הוא פעולה מתמשכת. הוא לא עומד כמעט בשום מחלוקת עולמית, מחוץ לימנים או אנשי המרכז בחברה היהודית, בערך אף אחד בעולם לא תומך בכיבוש, ולהיפך. העולם מתייחס כמעט בקונצנזוס, עד כמה שיש קונצנזוס בעולם, לכך שהכיבוש הוא פשע. ובזמן פעולה מתמשכת, מי שנמצא בתוך הסיטואציה פעמים רבות לא יראה או לא יודה במהות העניין. גם בדיונים פה יש לא מעט הד לגישת ה"כיבוש נוראי ומשחית, אבל הכרחי". אז לא רוצה להיות גודווין, אבל גם הרבה גרמנים בזמנו וכו'.