הוקיץ' כתב:
ראי שעל הקיר כתב:
אנחנו מכירים הרבה יותר משמונה פלנטות, למעשה אנחנו מכירים כבר אלפי פלנטות ויודעים על חלק ניכר מהן לומר את הרכבן ותכונותיהן הבסיסיות, כמו גודלן, המסה שלהן, מרחקן מהשמש שלהן, סדר גודל של הטמפרטורה בהן ותכונות המסלול שלהן. שמונה מהן הן במערכת השמש שלנו, עליהן מן הסתם אנחנו יודעים דברים יותר בפירוט; האחרות מסתובבות במשהו כמו 3000 מערכות שמש שונות.
זה אמנם מעט מאד יחסית לכלל היקום מן הסתם, אבל אנחנו כבר יכולים להסתכל על קבוצה די גדולה של פלנטות כדי להתחיל לקבל מושג, ומה שחשוב לא פחות - בטווח גדול של מרחק, הרבה יותר מאשר מערכת השמש שלנו. ובאשר לסיכוי לפגוש חייזרים, מרחק הוא קריטי.
הידע שלנו על הפלנטות האלו הוא מאוד נמוך. אין לנו מושג איך חיים נוצרו פה, אז מן הסתם שהידע שלנו על המסה של פלנטה שנמצאת 5 שנות אור מפה לא עוזר לנו יותר מדי בהקשר הזה. וכמו שציינת, גם אם כוללים את הפלנטות האלו עדיין מדובר על מספר אפסי של פלנטות לעומת המספר הכולל ביקום.
לגבי זה שמרחק הוא קריטי, אז זהו, שלא בטוח. זה חלק מפרדוקס פרמי.
בכל אופן, זה מסוג השאלות שאנחנו יודעים מעט מאוד לגבי התשובות שלהן.
זה מסוג השאלות שאנחנו לא יכולים לענות עליהן בצורה קטגורית (למעשה גם על השאלה הראשונה, האם יש בכלל עוד חיים תבוניים בחלל, אנחנו לא יכולים לענות קטגורית) אבל כן יכולים לשער על בסיס סטטיסטי ועל בסיס מה שידוע לנו בפיזיקה, בכימיה ובביולוגיה. למשל, זה שעל כדור הארץ טכנולוגיות רדיו קיימות רק כ-100 שנה, והמרחק שיכול לעבור גל רדיו בחלל בזמן מסוים - אלה עובדות.
לגבי מה שידוע לנו על פלנטות אחרות, פירטתי חלק מהדברים שידועים לנו לפחות על חלקן. בלא מעט מקרים זה מספיק כדי לדעת האם יכולים להתפתח חיים, בטח מורכבים, בטח תבוניים, ככל שאנחנו מכירים אותם. היום למשל יודעים על פלנטות שמקיימות לפחות את רוב התנאים, אם לא כולם, בהיפותזת "כדור הארץ הנדיר" שבאה לענות על השאלה הראשונה דווקא.
אז תגיד, אולי יש חיים שאנחנו לא מכירים? הכל יכול להיות. יכול להיות שהיקום כולו הוא בעצם צורת חיים גדולה. בסדר.
פרדוקס פרמי, אגב, נוצר בשנות ה-50, עוד לפני הטיסות לחלל. ההשערות שכביכול מהוות את "פרדוקס פרמי" היום בכלל נוצרו אחריו, אחרי הנחיתה על הירח. היום אנחנו גם יודעים שבניגוד להשערות שהיו אז, להגיע לכוכבים אחרים - כלומר פיזית, בני אדם שינחתו שם ויתיישבו שם - זה לא עניין אקספוננציאלי של עשורים כל פעם. כל כוכב מציב לך תנאים ואתגרים שונים ואחרים, ולא בהכרח מה שמתאים להתיישבות בכוכב א' יתאים לכוכב ב'. וזה לפני שנכנסנו לענייני משאבים וכלכלה.