kakon3 כתב:
נורטון כתב:
אני רק הערה.
אפשר לחשב תוחלת של בחירת דראפט וזה אפילו לא קשה סטטיסטית. תהיה הרבה שונות, והשונות תהיה גדולה יותר ככל שהשנים יעברו (כלומר, טרייד עבור בחירה בסיבוב השני בשנת 2024 הוא בעל שונות נמוכה יותר מאשר טרייד עבור בחירה בסיבוב השני בשנת 2027, בהגדרה).
אבל בתור מישהו עם בערך 6 קורסים סטטיסטיים, וכזה שגם עובד עם סטטיסטיקה לא מעט, וגם כתב כמה וכמה מאמרים סטטיסטיים (בהופס) אני חייב לומר, שאני באמת לא רואה איך סטטיסטית אפשר לחשב טרייד בין שני שחקנים קיימים כבר. יש הרבה יותר מדי משתנים.
זה לא שזה בלתי אפשרי לחלוטין. כך למשל, (בגלל שאני אוהב מאד את המדד של ה win share), אפשר לקחת שחקן בעונתו העשירית בליגה, ולהעריך את ה win share (או מדד סטטיסטי אחר, כמו bpm) העתידי שלו בשנתיים הקרובות, בהתחשב על שחקנים בעלי פרופיל דומה שעברו בליגה בעבר וברגרסיה של השחקן הזה עצמו בעשר השנים שקדמו להן. אבל זה מקרה קצת קיצוני ומאד מובחן ויתרה מכך - השונות במקרה הפרטי תהיה גדולה מאד.
כשעושים טרייד עבור משהו אמורפי כמו בחירת דראפט, המדגם גדול מספיק בשביל שנוכל לקרוא לזה ״בחירת דראפט״ ולא ״ג׳ון סמית׳״ ולכן, הערך המתמטי המתקבל יהיה סביר (גם אם תהיה שונות). אבל בטרייד בין שחקנים קיימים (כלומר בטרייד בין ״ג׳ון סמית׳״ ל ״ג׳ק סמית׳״ או במקרה שלנו ״טייריס הליבורטן ו ״דומנטאס ״מוישהל׳ה״ סבוניס״ קשה הרבה הרבה יותר (ובעיניי, סליחה, אבל בלתי אפשרי גם עבור מחשב לעשות, עם סטיית תקן סבירה ולא אסטרונומית) לחשב מתמטית את התוחלת.
מה כן נשאר לנו? נשאר לנו הבנת המשחק, ראיית השחקנים, ושאלת ההתאמה עם שאר השחקנים בקבוצה. כאן בהחלט נכנסת מומחיות, אבל כזאת שהמילה ״תוחלת״ לא קשורה אליה באמת (שוב, אני לא חושב שאפילו מחשב מאד חזק יכול מתמטית לחשב את הטרייד הזה עם שונות קטנה. עזבו. עם שונות שהיא קטנה יותר מאשר התוחלת, שזה סוג של מבחן מינימלי למדגם).
עד כאן המתמטיקה.
אבל אני כן מסכים, שיש לנו (יהי אלו אוהדי כורסה או למצער gmים. זה לא כזה משנה) יכולת להעריך את התרומה השולית של הליבורטן או סבוניס, ג׳ון או ג׳ק סמית׳ בתור תוספת לקבוצה על סמך מיליון פרמטרים, (שכאמור, לא יכולים מתמטית ליצור תוחלת עם שונות קטנה). כי בשביל זה אנחנו רואים משחקים וכי כך המוח שלנו עובד. כלומר, בהחלט בהחלט אפשר להעריך ואף לנמק באלפי נימוקים סבירים למה טרייד כזה הוא טוב או רע, בזמן הטרייד עצמו. גם מבלי להידרש למתמטיקה).
תוחלת זה כן המילה המתאימה כי אנו מנסים לשער מה בתוחלת ייצא מהטרייד הזה. קודם כל גם טרייד על בחירות דראפט זה תמיד שחקנים על בחירות דראפט אז שוב נצטרך הערכת יכולת שחקן ספציפי אבל גם אם נשים את זה בצד בכל מקרה אנו תמיד מדברים על התוחלת ועל הממוצע, כי שונות תמיד יכולה לקרות, כל שחקן יכול להפצע, כל שחקן יכול לעבור דברים אישיים ופתאום להיות שחקן הרבה פחות טוב ממה שהוא הראה עד עכשיו אנחנו עדיין דנים מה בתוחלת יהיה, וזה לא עקרוני שאין לנו יכולת לעשות חישוב תוחלת מדויק.
אפשר לחשב תוחלת, אי אפשר לחשב תוחלת עם שונות נורמלית. זה מה שאמרתי.
או במילים אחרות, אפשר בהחלט לומר שהתוחלת של שחקן סיבוב שני בדראפט היא 5 win shares (נניח, עם שונות של 2.
לא יודע אם אלו המספרים, הם בטח קרובים, ואפשר בקלות לחשב את זה עם בסקטבול רפרנס.
אבל השונות תהיה נמוכה מספיק בשביל שלתוחלת תהיה משמעות אופרטיבית.
אני לא יכול לומר אבל באופן נורמלי שה win share של סבוניס מינוס הליבורטן (או הפוך) תהיה x עם שונות שהיא קטנה מ x (באמת שאני לא חושב שאפשר לחשב את זה מתמטית ברמה שהשונות לא תהיה גדולה מדי בשביל שתהיה לה משמעות אופרטיבית). אין מספיק הנחות מתמטיות בשביל ליצור את המשוואה הזאת. אפשר להעריך גם ברמה הסובייקטיבית וזה מה שהקבוצות (ויובל, ואני..) עשו.