sheky כתב:
אז בג"צ פסל את ביטול עילת הסבירות ברוב של 8 מול 7.
הדבר הלא פחות מהותי (ואולי אפילו יותר) הוא ש12 מתוך 15 שופטים החליטו כי יש לבית המשפט בכלל את היכולת לפסול חוקי יסוד.
לא יודע מה דעתי בנושא... עד עכשיו חוקי היסוד היו המקור ממנו שאב בית המשפט את היכולת לפסול חוקים רגילים.
מה התשתית לפסילה של חוק יסוד בעצם? המושג "עקרונות דמוקרטים" מרגיש לי מאוד ארטילאי ולא מוגדר.
מצד שני - זה חוק שכל מטרתו הוא הכשרת שחיטות ואין שום סיבה לשים אותו בתור חוק יסוד מעבר לעובדה שאז כביכול הוא "חסין" מביקורת שיפוטית.
אז מצד אחד יש לנו בית משפט שלראשונה פסל חוק יסוד ללא תשתית חוקתית לכך (לפחות לפי הבנתי, אשמח להבהרה) ובצד השני יש לנו ממשלה שמחוקקת חוקים "רגילים" בכסות של חוק יסוד שכל מטרתם היא להכשיר שחיטות ונפוטיזם.
מבעס.
שקי אני מניח שאתה לא מומחה משפטי...
למעשה מה זה חוק יסוד במדינת ישראל? זה חוק שחוקק באותה פרוצדורה בדיוק כמו חוק רגיל, באותו רוב של חוק רגיל (עע יסוד האדם וחירותו), באותה כמות הצבעות של חוק רגיל... אבל המחוקק רשם לו בתחילת הדף "חוק יסוד". זה כל ההבדל.
במדינות אחרות יש דבר כזה שנקרא חוקה. וחוקה היא מסמך משפטי מכונן, וכל שינוי בחוקה צריך אישורים מפה ועד טנסי, רוב גדול, לעתים משאל עם, כמות הצבעות גדולה וכו' וכו'.
חוקי היסוד הישראלים הם למעשה פיקציה, שעד כה בריקוד מוזר או ב"פוקס", הכנסת ובית המשפט הצליחו בעשורים האחרונים לא להיגרר לעימות ישיר ביניהם.
לא הגיוני שאם זו אותה פרוצדורה לחלוטין, יהיה ניתן להעביר חוקים שמתקראים חוקי יסוד שלא יהיו ניתנים לביקורית שיפוטית. ויותר מזה, בעזרת רוב קטן יוכלו לבצע שינויים מרחיקים לכת באופי המדינה, בשיטת הממשל וביסודות הדמוקרטים ללא בקרה משמעותית.
המהפכה המשפטית ומשבר ה-7 באוקטובר, הוא הזדמנות מצוינת ומומנטום שמדינת ישראל תתאפס על עצמה כדי לגבש חוקה שמסדירה בדיוק את הנושאים האלה.
חבל שאף אחד לא יעשה את זה.